Hukuk Fakültesi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleyi Konuştu
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi, “2021-2025 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında Sakarya İl Eylem Planı” bağlamında kadına yönelik şiddet konferansı düzenledi.
Konferansa SAÜ Hukuk Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Irmak Koruculu ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Psikoloğu Tuğba Alp Hayta konuşmacı olarak katıldı. Konferans, Psikolog Tuğba Alp Hayta’nın şiddetin tanımını ve çeşitlerini anlatması ile başladı. Psikolog Alp Hayta, dünyada her 3 kadından birisinin şiddete maruz kaldığını ve bu şiddet olaylarının önüne geçilemediğinin bu yüzden toplumdaki algının değişmesi gerektiğini belirtti.
Bazı şiddet olaylarının kalıcı sonuçları olduğunu, farkındalık oluşturmanın gerekli olduğunu bu yüzden alınabilecek tedbirleri tanıtmak için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Psikolog Alp Hayta, “Bize gelen olaylar arasında birçok örnek mevcut. Örneğin bir vakamızda eşi tarafından pompalı silahla saldırıya uğrayan bir kadın bacağının yarısını kaybetmişti. Ne yazık ki bu tür sonuçların önüne geçemiyoruz. Şiddetin birçok çeşidi ve bu olaylara bağlı olarak birçok kalıcı etkisi mevcut.” dedi.
“Şiddet başlı başına bir yalnızlık var ediyor”
Şiddetin etkilerinden bahseden Psikolog Alp Hayta, şiddetin en belirgin ve önemli etkisinin yalnızlık olduğunu vurgulayarak “Hayatımızın hiçbir alanında kadına şiddetin olmadığı, her birimizin üstümüze düşen sorumluluğu üstlendiği, buradayım diyebildiği günlerimizin olmasını dilerim” şeklinde konuştu.
Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Irmak Koruculu konuşmasına, kadına şiddet hakkında her alanda bilgilendirme yapılmasının gerekli olduğunu belirterek başladı. Kadına şiddet konusunun hukuk alanında daha belirgin bir şekilde ele alınması gerektiğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Koruculu hakların bilinmesinin insanlara daha iyi yardım edilebileceği konusunda önemli olduğunu vurguladı.
Şiddetin bir hak ihlali olduğunu ve bunun hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Koruculu, “Namus cinayetlerinin meşru görüldüğü bir sistemde, o suçu işleyene idam cezası verilse bile sonuç değişmez. Zira ilk olarak toplumdaki algı değişmeli yoksa kadın şiddet vakaları uzun yıllar boyunca konuşulmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
Konferans, konuşmacılara katılım belgesi verilmesinin ardından sona erdi.
Kaynak haber.sakarya.edu.tr
https://haber.sakarya.edu.tr/hukuk-fakultesi-kadina-yonelik-siddetle-mucadeleyi-konustu-h104603.html