Ana Sayfa
Duyurular
Kültür ve Bilim Tarimizde Fuat Sezgin Konulu Konferans
KÜLTÜR VE BİLİM TARİMİZDE FUAT SEZGİN KONULU KONFERANS

KÜLTÜR VE BİLİM TARİMİZDE FUAT SEZGİN KONULU KONFERANS

Fakültemizde “Kültür ve Bilim Tarihimizde Fuat Sezgin” Konferansı Gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı ve Hukuk Akademi Atölyesi Bahar dönemi etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Bilim ve Kültür Tarihimizde Fuat Sezgin” konferansı Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansta İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz konuşma yaptı.

Kronolojik bir düzlemde gitmek yerine kişisel tanıklıkları ve tecrübeleri üzerinden Fuat Sezgin’i anlatan Dr. Coşkun Yılmaz, Hoca ile tanışmalarını ve İstanbul Gülhane’de açılan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin yapım sürecini kendi arşivinden fotoğraflar paylaşarak anlattı.

Konuşmasında yer yer Fuat Sezgin’in hayatına ilişkin anekdotlar paylaşan Yılmaz, 1960 darbesi sonucu 147’liklerden ilan edilip akademiden ihraç edilmesinin Fuat Sezgin’in hayatında yol açtığı değişikliklere değindi.

Hocanın akademik çalışmalarına devam etmek için Almanya’ya gitmesine sebep olan bu haksızlığa rağmen hiçbir zaman vatan sevgisinin azalmadığını ifade etti. Fuat Sezgin’in yaşadığı zorluklar sonucunda karakterinde kolay vazgeçmeyen bir taraf oluştuğunu ve Hocanın akademik çalışmalarında bu karakterin etkisinin görüldüğünü belirtti.

Tarih yazımının önemine dikkat çeken Dr. Yılmaz, hegemonik bir hal alan Avrupa merkezli tarih yazımının İslam, Hint ve Çin medeniyetleri gibi gelişmiş medeniyetleri hiçe saydığını belirtti. Kapsayıcı ve evrensel bir bilim tarihinde İslam medeniyetinin de kendine düşen rolü oynadığını belirten Yılmaz, bu kapsayıcı ve evrensel anlayışı İslam felsefesinde Aristo’nun muallim-i evvel olarak gösterilmesi ile örneklendirdi.

Bu noktada Fuat Sezgin’in İslam Bilim tarihine yönelik çalışmalarının önemini vurgulayarak, Hocanın kült eseri olan Geschichte des Arabischen Schrifttums (GAS) – Arap-İslâm Bilimler Tarihi’nin Avrupa merkezli bu tarih anlayışına karşılık İslam medeniyetinin önemini gösterdiğini ifade etti.

1924’te Bitlis’te doğan, 1960’ta darbe yönetimi tarafından akademiden uzaklaştırılan, ülkeden ayrılmadan önceki son gecesinde Galata’dan Üsküdar’ı seyredip gözyaşlarını silen Fuat Sezgin’in itibarının dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iade edilmesinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Dr. Yılmaz konuşmasını Fuat Sezgin ile yapılan söyleşilerden oluşan “Bilim Tarihi Sohbetleri” isimli kitabı bütün öğrencilere tavsiye ederek sonlandırdı.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Bilen’in Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Naci Çağlar ile birlikte Dr. Coşkun Yılmaz’a hediyelerini takdim etmeleri ile “Bilim ve Kültür Tarihimizde Fuat Sezgin” konferansı sona erdi.

Fotoğraflar